[achtung, achtung!]

utolsó reményeim ti vagytok.

kellene írnom egy beadandót, melyhez egyelőre hozzá sem kezdtem, mert elképzelésem sincs arról, hogy pontosan mit is és hogyan is.

a téma a web szűrők azon belül is a vállalati környezetben alkalmazhatóak.

ha valaki kicsit is informáltabb ezen a területen, szívesen venném, ha jelentkezne nálam. természetesen boci csoki, milka csoki, túrórudi, sör, meztelennős magazin, mit tudom én mi elképzelhető ellentételezésként.

[achtung, achtung!]” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Nem tudom, aktuális-e még, de a web-filtering az egy tűzfal funkció. Vállalati környezetben elsősorban a hardveres megoldások játszanak, mikor nem az egyedi gépeken végzed a szűrést, hanem magán a routeren nem engeded át a nem kívánatos dolgokat. (gogle keresés: web filtering firewall enterprise level)
    Alapvetően szűrhetsz címre és tartalomra. Előbbi IP vagy domain alapú, mondjuk a porn, xxx, sex karaktersorokat tartalmazó címeket tiltva csökkenthető a vállalatnál az internetes pornóval elcseszett munkaidő mennyisége. Utóbbi esetében azon weboldalak elérése blokkolható, ahol az oldal szövegében előfordulnak a boobs, cunt, dick, f*ck, stb. szavak.
    Persze ésszel kell csinálni, mert mellémehet a dolog. A pennsylvániai Glennside-ban működő főiskola kénytelen volt nevet változtatni. Mióta Arcadia University lett, azóta részt tudnak venni az intézményközi együttműködésben, gond nélkül elérhetőek a weboldalaik, míg korábban a többi felsőoktatási intézmény webszűrőin rendszeresen fennakadtak. Igaz akkor még Beaver College volt a nevük. Tudni kell, hogy a “beaver” nem csak az állam egyik megyéjének, és az ott lévő folyónak nevet adó rágcsálót jelenti, hanem az amerikai szlengben ezzel a szóval utalnak a női anatómia legfrekventáltabb részére is. 🙂
    A webfiltering igazából csak egyfajta illendőségből alkalmazott kötelező minimum, az informatikában teljességgel járatlanokat akadályozza csak meg egyes oldalak elérésében. Itt egy cikk, ami éppen nyolcféle módját említi annak, hogyan lehet megkerülni az ilyesfajta szűrést:
    http://www.wikihow.com/Bypass-a-Firewall-or-Internet-Filter

  2. köszönöm!
    ámbár nekem nem elméletre lenne/volt szükségem, mert egyrészt az megvan, másrészt a google mindenki igaz barátja, aki tudja használni. (egyébként a tűzfal funkció nem is teljesen igaz. az csak az egyik, és nem is a legjobb fajtája a sok-sok mellett.)
    inkább gyakorlati tapasztalatokra lett volna szükségem. több fórumon utána néztem, de sajnos mininális volt a használható (nem elfogult, nem troll) hozzászólás.
    egy döntéselőkészítő anyagot kell csinálnom kivetítve a saját cégre. a gyártói oldalakon meg a legritkább esetben van leírva a technológia hátránya, a PCI megfelelőség foka, mit javasolna annak az eléréséhez, illetve árak (oké, kb 2 helyen megtaláltam).
    annak már utánajártam, ami a saját céget érinti, tehát PSZÁF (illetve számviteli törvény), Basel II-III, meg EMIR szabályozás, szabvány, de ez volt a kisebbik része.

    by the way a wikihow cikkhez. …most teszteltem vállalati környezetben a leírtakat. szóval ez egy kicsit ilyen, ahogy móricka elképzeli cikk. alapból semmit nem tudunk letölteni a netről, usb kulcsok letiltva, .exe programok csak rendszergazda üzemmódban futtathatóak, plusz a cikk által javasolt oldalak mindegyike azonnal találatot ad és meg sem nyitja a böngésző, hanem továbbirányított egy websense oldalra, ahol elmagyarázták, miért nem nyithatom meg, melyik kategóriát meríti ki. (így pl nem működik az, hogy nyisd meg a vtunnel-t, vagy a lépj be a gmail fiókodba.) talán a websense egyedül nem oldja meg, de ésszerű VPN , proxy, stb beállításokkal simán kiszűrhető a lazsálás és a rosszindulat.

  3. Na, akkor nem sok hasznodra voltam. Nálunk abból áll a webfiltering, ha órán nagyon vihognak a hátsó padokban a kölykök, akkor hátramegyek és szétcsapok köztük, súlyosabb esetben kihúzom a gépükből hálózati kábelt. (Tuti hardveres szűrés. 🙂 )

    Nálatok meg a dolgozóknak marad a BYOD, saját mobilon, tableten netezni munkaidő alatt. 🙂

    • közben az jutott eszembe, mialatt kiokosítottam magam kicsit ebből a témából, hogy szerintem a Ti barátotok a BlueCoat lenne. van ingyenes változata, és az sem sokkal rokibb, mint a fizetős.
      esetleg nézz utána. (ha kell leírás, pontosabb infó, akkor azt is tudok adni)

ITT és MOST akciós a hozzászólás!